Despre Paduchi
Ce sunt paduchii?
Paduchii de cap sunt insecte mici, fara aripi, de culoare galbena pana la maro, care traiesc exclusiv in par si se hranesc cu sange. Se deplaseaza folosindu-si cele trei perechi de picioare, care le permit sa se agate de firele de par.
Un paduche adult ajunge la dimensiunea de 3-4 mm lungime.
Femela traieste intre doua si trei luni si produce, pe perioada vietii, intre 200 si 300 de oua, cunoscute si sub denumirea de lindini, care au dimensiuni mici si o forma ovala. Acestea adera la firul de par printr-o substanta puternic adeziva produsa de femela in momentul depunerii oualor.
Ouale eclozeaza dupa sapte zile si insecta ajunge la maturitate in 10 zile.
Cand sug sangele, paduchii isi injecteaza saliva in scalp, generand o reactie de hipersensibilitate, insotita de mancarimi si iritatii severe.
Infectia cu paduchi poate avea loc intr-un mod direct, de exemplu, de la cap la cap, sau indirect, prin schimbul de palarii, casti, sau prin utilizarea de piepteni sau lenjerii de pat comune. Paduchii nu traiesc departe de pielea capului mai mult de 2-3 zile.
Diagnosticul e confirmat prin examinarea atenta a parului, in cautarea paduchilor sau a oualor, mai usor de depistat. Controlul se face mai ales atunci cand avem senzatia de mancarime a scalpului sau atunci cand in colectivitati (gradinite, scoli) exista epidemii de pediculoza.
Cat de raspandita este aceasta afectiune?
Desi nu este un subiect tabu, multa lume se fereste sa vorbeasca deschis despre el.
Infestarea cu paduchi este un lucru extrem de obisnuit, mai ales in randurile copiilor prescolari si scolari.
Cum se iau paduchii?
Oricine vine in contact cu o persoana care deja are paduchi poate lua destul de repede. Fie prin contact direct cu parul, fie ca imprumuta haine, caciuli, palarii, perii de par sau alte bunuri. Fetele, in general, sunt mai predispuse decat baietii la pediculoza.
Tocmai pentru ca se raspandesc extrem de usor, este indicat ca intreaga familie sa ia masuri pentru inlaturarea acestora.
Animalele de companie pot lua sau transmite paduchi?
Acestia nu traiesc in blana animalelor.
Infestarea cu paduchi inseamna o igiena precara?
NU. Acest lucru nu are nimic de-a face cu igiena personala si oricine se poate “bucura” de prezenta micilor musafiri nepoftiti.
Ce semne ar trebui sa ne puna pe ganduri?
Daca simtiti o senzatie de mancarime prin par, daca va scarpinati excesiv si chiar v-ati produs rani si simtiti o stare de iritabilitate locala, este bine sa verificati prezenta lor.
Lindinile sunt ouale paduchilor si stau pe firul de par, fiind un pic mai dificil de inlaturat. Impartiti parul in mici sectiuni si uitati-va cu atentie dupa paduchi si lindini, folosind un pieptene des, mai ales in zona de dupa urechi si la ceafa.
Se pot lua paduchi de la piscina?
Cand sunt in apa, paduchii devin inerti dar raman ancorati in firele de par. Astfel supravietuiesc samponarii, ploilor si apei in general. Riscul transmiterii paduchilor va exista atunci cand impartiti prosoapele, hainele cu altcineva care are paduchi deja.
De unde vin paduchii?
Acesti paraziti rezistenti exista dintotdeauna, urme de paduchi si lindini fiind gasite chiar si pe scalpurile si in parul mumiilor egiptene.
Copilul a luat paduchi. Ar trebui sa ma tratez preventiv?
Desi sansele sunt destul de mari ca toata familia sa aiba probleme, totusi verificati o data la doua zile daca este totul in regula si de abia dupa ce se confirma prezenta acestora puteti trece la actiune.
Nu uitati ca pentru a inlatura oualele acestora de pe asternuturi, prosoape trebuie sa folositi Spray-ul Repelent pentru suprafete de la Parasites.
Cum previn reinfestarea?
In general este bine ca parul sa nu intre in contact cu al altor persoane iar daca aveti parul lung cel mai bine este sa-l tineti strans intr-un coc sau coada. De asemenea, evitati sa imprumutati caciuli, palarii care nu va apartin. 50% dintre persoane iau paduchi de la alti membri ai familiei. Asadar, fiti vigilent daca cineva prezinta simptome caracteristice si luati masuri!
Trebuie sa curat intreaga casa?
Acestia nu au cu ce se hrani daca nu traiesc in par insa este bine sa folositi produse repelente precum Spray Repelent pentru suprafete de la Parasites pentru a preveni o posibila raspandire sau reinfestare. Se recomanda spalarea hainelor si a asternuturilor de pat la temperaturi ridicate.
Care este durata de viata a paduchilor?
Paduchii pot trai pana la 35 de zile in par, insa in alt mediu pot supravietui fara hrana (sangele scalpului) mai putin de 24 de ore. O femela depune aproximativ 3-5 oua pe zi. Acestea eclozeaza in 7-10 zile si mai dureaza inca 10 zile pentru ca acesta sa ajunga la maturitate si sa depuna oua.
Despre Tantari si Capuse
De ce sunt tantarii periculosi?
Insectele hematofage sunt periculoase deoarece sunt vectori in transmiterea unor bacterii sau virusuri patogene.
La nivel mondial, exista peste 3.000 de specii de tantari, insa doar cateva sute sunt importante din punct de vedere medical. Tantarii purtatori de boli fac parte din anumite specii. De exemplu, virusul West-Nile si virusul encefalitei Saint Louis (doua dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice), provin de la tantarii din genul Culex. Totusi, asta nu inseamna ca doar tantarii din genul Culex sunt capabili sa transmita virusuri. Pana acum s-a constat doar ca aceste specii sunt responsabile pentru epidemii.
De ce sunt capusele periculoase?
Capusele fac parte din clasa arahnidelor, inrudite cu paianjenii si sunt paraziti, hranindu-se pe seama organismului parazitat. Dimensiunile lor pot varia, in functie de cantitatea de sange ingerata, de la gamalia unui ac pana la cativa milimetri. Culoarea variaza si ea, de la diferite nuante de maro pana la rosu-maroniu si negru.
Ele pot fi luate de catre om de la diverse animale (caini, pisici), dar si din iarba. Sunt intalnite cel mai frecvent primavara si vara, dar capusele se pot adapta chiar si atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, in timp ce temperaturile mari pot accelera dezvoltarea acestora.
Odata ajunse pe corp, capusele tind sa migreze spre zona axilara, inghinala sau la nivelul parului. Fiind situate intr-un loc propice, prin intermediul muscaturii isi introduc capul sub piele si incep sa se hraneasca cu sangele organismului parazitat.
Unde traiesc capusele?
Se gasesc mai ales in zone cu umiditate ridicata, cum ar fi paduri, campuri, iarba inalta, unde asteapta animale-gazda pentru a se hrani cu sangele lor. Cea mai raspandita specie este Ricinus Ixodes.
Capusele pot transmite boli?
DA. Capusele pot transmite boli destul de grave, cum ar fi Meningo-Encefalita de vara (FSME) si Borelioza Lyme. O singura intepatura este suficienta pentru ca aceste boli sa fie transmise omului, in cazul in care capusa este infectata cu un astfel de agent patogen.
Ce simptome ar trebui sa ma ingrijoreze?
Posibile simptome ale bolilor transmise de capuse sunt:
- Pete/puncte rosii sau prurit in jurul muscaturii
- Rigiditate la nivelul gatului
- Ameteala
- Dureri de cap
- Senzatie de slabiciune
- Durere de muschi sau articulatii
- Febra
- Noduli limfatici
Cand sunt capusele foarte active?
Capusele iubesc vremea calda, de aceea devin active la temperaturi de peste 10 grade Celsius, in intervalul primavara-toamna.
Cum ma pot proteja de muscaturile tantarilor si capuselor?
Fiind cald, nu puteti purta intodeauna haine cu maneca lunga sau pantaloni cu rol protector. De aceea, noi venim cu solutie inovatoare: SPRAY REPELENT IMPOTRIVA TANTARILOR SI CAPUSELOR si ROLL ON REPELENT, ambele din gama SantaDerm Parasites, extrem de eficiente.
- Acestea au ingrediente active 100% naturale
- Rezultatele sunt dovedite clinic
- Au durata mare de eficienta de pana la 8 ore
Daca totusi ati fost intepati de insecte, puteti folosi cu incredere GELUL CALMANT PENTRU INTEPATURI DE INSECTE care are rolul de a calma rapid iritatia pielii. In plus, nu contine conservanti si poate fi folosit si de catre copii cu varsta de peste 3 ani.
Cum pot indeparta o capusa?
Folositi cu grija o penseta cat mai aproape de capul capusei sau de punctul de insertie. Cu cat o scoateti mai repede, cu atat riscul infectarii cu boli este mai mic. Nu trebuie sa striviti corpul acesteia, deoarece continutul stomacal i se poate revarsa prin muscatura.